Vrijwilligersprijs

Afgelopen vrijdag 18 november was het dan zover. Na weken van voorbereiding gingen we (Dorothee en Gina) namens het Coördinatiepunt op pad. Samen met provinciaal statenlid Herman Kalter van de SP mochten we de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitreiken.
Als eerste kwamen we bij opvanglocatie Westererf op de Kamperzeedijk. Eind maart namen de eerste vluchtelingen hun intrek in deze locatie.
Door een enorme inzet van vrijwilligers is op deze plek in korte tijd een zeer goede opvangvoorziening gerealiseerd. Die inzet zorgt ervoor dat al een paar maanden een groot aantal vluchtelingen de Kamperzeedijk hun tijdelijke thuis mogen noemen. Vrijwilligers zijn actief als onder andere gastheren/ gastvrouwen waarbij men een groot deel van de dag aanwezig is voor de vluchtelingen als ze vragen hebben of iets nodig zijn. Hier zijn op dit moment ruim 70 vrijwilligers actief. Na de uitreiking door Herman Kalter hebben we koffie gedronken met de vrijwilligers en met hen gepraat over hun werkzaamheden.

Vervolgens gingen we naar Genemuiden. Al een paar jaar wandelt Dinie op haar vrije dagen (donderdag en vrijdag) met kwetsbare mensen. Deze
mensen worden doorverwezen door huisartsenpraktijken (met name Genemuiden) of door de welzijnscoach van Zwartewaterland. De mensen waarmee Dinie wandelt, geven aan dat zij zich beter gaan voelen door deze wandelingen. Dinie was verrast door onze komst en de prijs die ze ontvangst mocht nemen. Na een kopje koffie met eigengebakken appeltaart moesten we weer verder. Dit keer om de 'groene' vrijwilligersprijs uit te reiken. Dit gebeurde samen met Marja van Harten van Landschap Overijssel. Deze prijs ging naar Bertus Busweiler.
Na het uiteenvallen van de boerenlandvogel beschermingsgroep in 2020 (door het overlijden van de coördinator) is de groep in 2022 opnieuw aan de slag gegaan. Oude ‘leden’ werken nu met jongere beschermers samen aan het in kaart brengen van alle boerenlandvogel legsels in hun gebied. Door het inzetten van een app-groep, waarin ze veel resultaten delen, ontstaat een positieve flow die alle groepsleden meetrekt.
De ‘app’ heeft ook een stimulerende werking, het jaagt de actie aan.
Ook is de groep dit jaar gestart met het digitaal invoeren van de nest- en legsel gegevens. Zo zijn de resultaten zichtbaar en kunnen ze met anderen gedeeld worden. Hierbij ondersteunen de ‘digitale natuurtalenten’ de
minder digitaal begaafden. Iedereen doet mee. De groep heeft zich in het afgelopen jaar ontwikkeld van een groep ‘eenlingen’ naar een hechte groep en dat levert de mooiste resultaten op. Niet alleen voor de Boerenlandvogels maar ook voor elkaar. Bertus Busweiler neemt de prijs in ontvangst namens de groep.

Tot slot gingen we naar Zwartsluis. Ook de voedselbank heeft de vrijwilligersprijs gewonnen. De Voedselbank Zwartewaterland werkt uitsluitend met onbetaalde vrijwilligers. Deze mensen vormen de motor waar de Voedselbank op draait. Met hun bijna onuitputtelijke enthousiasme zorgen zij ervoor dat de mensen in Zwartewaterland tweewekelijks een voedselpakket kunnen ophalen. In Zwartewaterland zijn op dit moment ruim 30 vrijwilligers actief. De werkzaamheden zijn heel divers: helpen bij de uitgifte, pakketsamensteller, bestuurder, chauffeur, logistiek manager, fondsenwerver, klusjesman, hulp bij voedselacties, enzovoort. Momenteel stijgt het aantal mensen dat een beroep doet op de Voedselbank en de verwachting is dat dit aantal nog verder zal stijgen de komende tijd. Het werk van de Voedselbank is zeer waardevol en verdient daarom alle aandacht. Ook hier genoten we van een kopje koffie en hadden we wat lekkers meegenomen voor erbij. Na uitgebreid met de vrijwilligers gepraat te hebben over de werkzaamheden zat voor ons de morgen erop en moesten de vrijwilligers alles klaarzetten voor de uitgifte van de pakketten. Het was een fijne morgen met veel mooie momenten en gesprekken. Fijn om te zien dat er in Zwartewaterland zoveel voor een ander wordt gedaan!